Pasen

21 maart 2022 Uit Door info@homecarehuisdierservice.nl
Pasen komt er weer aan en in de winkels zijn weer volop chocolade paashazen en paaseieren te koop. Vaak met een vrolijk wikkel rondom de chocolade, wat uitnodigt om de eitjes op een mooie schaal in de kamer te zetten, en de paashazen een leuke plek op de kast te geven. Zo ziet het huis er meteen een stuk kleurrijker uit en raakt u helemaal in de paasstemming!
 
De chocola kan door een hond erg aantrekkelijk gevonden worden. En daar schuilt het gevaar: chocolade is giftig voor honden, katten en veel andere huisdieren. Uw huisdier kan hier erg ziek van worden en in zeer ernstige gevallen zelfs aan overlijden.
 
In chocolade zit de stof Theobromide, deze is giftig voor de hond. De hond zet deze stoffen veel minder snel om en scheidt ze ook minder snel uit dan de mens. Deze stof werkt in op het hart en de spieren. Houdt er dus rekening mee dat uw hond veel minder chocolade kan verdragen dan u zelf kunt. Chocolade is geen voedingsmiddel voor een hond, dus geef het nooit bewust.
 
Witte chocolade bevat minder giftige stoffen dan melkchocolade, die weer minder bevat dan pure chocolade. Chocolade van een banketbakker of van een chocolaterie kan 3 x zoveel cacao bevatten. Het is bekend dat cacaodoppen, waar tegenwoordig veel mee wordt gewerkt in tuinen, gevaarlijk zijn bij inname door onze huisdieren. Probeer dit te voorkomen!
 
Wanneer u niet in de buurt bent, is het dus verstandig om deze chocoladeproducten op een voor uw dier onbereikbare plaats te zetten. En als u voor uw kinderen chocolade eieren gaat verstoppen, zorg dan dat uw hond de eieren niet als eerste vindt: hou hem liever even aangelijnd of in een aparte kamer.
 
Mocht uw dier toch per ongeluk chocolade gegeten hebben, is er niet meteen een reden tot paniek. Het is wel raadzaam om hem binnen 2 uur na inname te laten braken, dus neem dan contact met uw dierenarts.
Geef geen zout om het braakreflex op te wekken! Omdat de hond dan kan overlijden aan een zoutvergiftiging.
 
Symptomen van chocolade vergiftiging zijn:
– diarree
– onrustigheid
– spiertrillingen
– aanvallen
– onregelmatige hartslag
– interne bloedingen
– epileptische aanval