Vogelgriep en andere dieren

4 februari 2022 Uit Door info@homecarehuisdierservice.nl
Al enige tijd heerst er vogelgriep onder vogels in Nederland. Onder wilde vogels wordt het vooral gezien in Groningen en Friesland, vooral bij watervogels. Maar ook elders in het land worden gevallen gemeld zoals bij pluimveebedrijven.
Op 21 mei is in Groningen bij vossen een besmetting met het H5N1 virus vastgesteld. Ze hadden zenuwverschijnselen. Waarschijnlijk hebben ze vogelgriep opgelopen door het eten van dode wilde vogels.
Ook honden en katten kunnen gevoelig zijn voor vogelgriep, waarschijnlijk vooral via het eten van dode vogels. Daarom wordt aangeraden om honden aan te lijnen op plaatsen waar dode vogels liggen. Maar ook elders is het verstandig de hond aan te lijnen want ook de uitwerpselen van vogels kunnen besmettingsgevaar met zich mee brengen.
Een hond of kat met vogelgriep kan verschijnselen hebben als koorts, hijgen en benauwdheid, sloomheid, oogontsteking en soms oog- en neusuitvloeiing en zenuwverschijnselen zoals trillen of wankel lopen.
Let goed op uw dieren, houd katten binnen zover dat mogelijk is. En laat uw hond alleen aangelijnd uit.
Krijgt één van de dieren verschijnselen zoals hierboven genoemd neem dan gelijk contact op met uw dierenarts!!